Je kunt niet meer mee doen aan dit onderzoek.

Tijdens de hoorzitting van de gezondheidsraad over fibromyalgie heb ik met  Albert Dahan, hoogleraar Anesthesiologie bij het LUMC, gesproken. Na aanleiding daarvan heb ik met Jan van Dam, arts onderzoeker Anesthesiologie bij het LUMC, gesproken via videobellen. Voor De SPRIAL studie naar het effect van oxycodon, cannabis of de combinatie cannabis oxycodon op pijnstilling bij fibromyalgie. Voor dit onderzoeken hebben ze nog mensen nodig. Hieronder lees je wat het onderzoek inhoudt.

Het verstandig inzetten van medicatie is hierin een belangrijke focus.

Waarom opiaatgebruik beter en veiliger moet | PEP-talk Albert Dahan | LUMC

 Onderzoek bij fibromyalgie

Pijnonderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn op zoek naar de laatste kandidaten voor een uniek pijnonderzoek. Arts-onderzoeker Anesthesiologie Jan van Dam zoekt geschikte kandidaten: “We weten dat ze er zijn, we staan ook in contact met patiëntenverenigingen, maar niet iedereen voldoet aan de strenge criteria. Wie weet vinden we via deze oproep de juiste kandidaten.”

Werking en bijwerking

Het onderzoek kijkt naar de effecten van medicinale cannabis en/of oxycodon op de behandeling van fibromyalgie. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe werkzaam de combinatie oxycodon (een morfine-achtige pijnstiller) en cannabis via een verdamper (ook wel medicinale wiet genoemd) is in vergelijking met cannabis alleen of met oxycodon alleen. Beide pijnstillers worden al veelvuldig voorgeschreven maar het is ons idee dat door beiden te combineren, de patiënt minder van beide middelen nodig zal hebben waardoor er minder bijwerkingen zullen optreden. Van Dam: “In eerder onderzoek hebben wij laten zien dat medicinale cannabis heel goed in staat is om fibromyalgiepijn te onderdrukken. De cannabis werd verdampt en geïnhaleerd. Nu willen we weten of een lage dosis oxycodon in combinatie met cannabis naast voldoende pijnstilling ook minder bijwerkingen geeft.”

Aanleiding voor het onderzoek zijn verhalen van patiënten over het gebruik van cannabis en oxycodon. Sommigen zijn heel erg tevreden en anderen juist niet. Met dit onderzoek willen we te weten komen met welke behandeling patiënten het meeste effect ervaren. Omdat oxycodon een verslavende werking kan hebben mogen mensen gevoelig voor verslaving niet meedoen aan dit onderzoek. Ondanks deze werking blijft oxycodon een sterke goede pijnstiller die het beste kan ingezet worden in een lage dosering voor een vastgestelde periode.

Interesse?

Bij interesse in deelname vult de patiënt eerst een vragenlijst in en daarna wordt er een intakegesprek ingepland: “Tijdens dit bezoek in Leiden bekijken we samen of de patiënt kan deelnemen aan het SPIRAL-onderzoek. Daarna behandelen we de patiënt zes weken met de pijnstillers cannabis, oxycodon of een combinatie van beiden. Dat gebeurt gewoon thuis. Daarna volgt er een periode van zes weken waarin er niets meer wordt gebruikt maar waarin we de patiënt wel blijven volgen. De gehele studie duurt twaalf weken.”

Tijdens deze twaalf weken bezoekt de patiënt iedere twee weken het LUMC voor controle en uitgifte van de medicatie voor de komende weken. De behandeling, medicinale cannabis, oxycodon of de combinatie, die de patiënt krijgt wordt door loting bepaald.

Wie kan deelnemen aan het onderzoek?

  • Volwassen patiënten met de diagnose fibromyalgie door een reumatoloog
  • Geen andere ziekten die de pijnklachten verklaren of veroorzaken


Deelname is niet mogelijk als er sprake is van:

  • Verslaving (alcohol, slaappillen, pijnstillers, cannabis)
  • Gebruik van oxycodon, fentanyl, morfine of cannabis
  • Andere pijnsyndromen naast fibromyalgie
  • Zwangerschap
  • Psychoses bij u zelf of in de familie

Meer weten? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.